top of page
Castillo de Loarre
Logo.Amunt.Color.Allargat.Reduït.x2.2.pn

HUESCA (OSCA), ARAGÓ

ESPANYA

 MAPA 

Llegenda.03.4.png

 VÍDEO RESUM en 4k

 FITXA

Viatge realitzat a Aragó, concretament a la província d’Osca, amb furgoneta a finals del mes de juny. Durant aquesta setmana vam poder visitar indrets realment espectaculars al Pirineu aragonès i vam poder gaudir de petits pobles i passejades per tota la província: el famós Parc Natural de Ordesa i Monte Perdido amb la seva espectacular ruta de la Cola del Caballo, la seva gran varietat de cascades i ibons, i sobretot el paratge i l’entorn pirinenc que tant defineixen el Nord d’Aragó.

Si us som sincers, ens hagués agradat quedar-nos més dies i descobrir i explorar tot el Pirineu amb més deteniment, però només teníem una setmana i el clima al Pirineu al final no ens va acompanyar del tot, així que vam haver de marxar i fer camí cap a altres destins de la província, amb les ganes d’haver-nos quedat més per la muntanya! Tot i això, també vam gaudir molt visitant alguns poblets, els majestuosos Mallos de Riglos, el castell de Loarre i la coneguda ruta de les passarel·les del Vero.

Aragó sempre és un encert! I no podem estar més contents d’haver escollit aquest destí per realitzar la nostra primera escapada després del confinament per la Covid-19. La Natura que hem pogut veure i viure aquests dies ens ha omplert d’energia! 

RUTA I DIES

Dia 1: Catalunya - Ibón de Plan - Aínsa - Cascada de Sorrosal -  Torla.

Dia 2: Parc Natural de Ordesa y Monte Perdido (Ruta de la cola del Caballo), - Biescas - Baños de Panticosa.

Dia 3: Ruta Ibones Azules - Baños de Panticosa

Dia 4: Ruta Ibón de Piedrafita - Lanuza - Gavín

Dia 5: Església de San Bartolomé de Gavín - Cascada de Oros Bajos - Jaca - Barranc de Paternoy - Agüero - vistes a Mallos de Riglos

Dia 6: Castillo de Loarre -  Embalse de Vadiello -  Alquézar.

Dia 7:  Alquézar - ruta pasarelas del Vero - Catalunya

INFORMACIÓ GENERAL
  •  Com que gran part del nostre viatge es basava en visitar el Pirineu aragonès, els paisatges són de muntanya, amb llacs i nombroses cascades. Quan tot aquest espectacle està en la seva màxima esplendor segurament és a finals de primavera principis d’Estiu. Aquesta és l’època de l’any en què els rius baixen amb més força i les cascades són més espectaculars. En aquesta època els cims de les muntanyes més altes encara estan tenyides de blanc per la neu i permeten tenir una panoràmica més bonica i típica d’alta muntanya. 

  • A l’hora de realitzar rutes pel Pirineu aragonès haureu de tenir en compte la climatologia, i és que el clima de muntanya, és molt canviant. També és molt important tenir en compte la ruta a realitzar, i és que tot i que hi hagi rutes no gaire llargues de 13 km, poden resultar realment feixugues com a conseqüència del desnivell del terreny, per la calor, pels pedregosos camins, etc. 

  • Aragó està ple d’Ibons, que són llacs de muntanya d’origen glacial i molts rius plens de cascades que són genials per poder-se refrescar els peus en dies calorosos d’estiu. En alguns es prohibeix el bany, per tant si teniu pensat fer-ho, millor que us informeu abans per saber en quins es pot banyar i quins no. És molt normal durant l’estiu anar conduint per carreteres secundàries i de cop trobar-se cotxes aparcats a la carretera, moltes vegades és perquè allà segurament hi ha un bon lloc per refrescar-se en algun riu, així que obriu bé els ulls!

  • Algunes de les zones visitades eren força turístiques, com és el cas de Ibón de Plan, el Parc Natural d’Ordesa i Mont Perdut, o Alquézar i la seva ruta de les passarel·les del Vero, tot i això, en cap moment ens vam sentir atabalats per la quantitat de gent, això sí, s’ha de tenir en compte que vam realitzar aquest viatge a finals de juny tot just sortint del confinament per la Covid-19.

  • A Aragó s’hi menja molt bé i sobretot en abundància! Vam descobrir bons restaurants on hi feien bons menús, potser no eren massa barats, però realment eren de qualitat. Sobretot vam gaudir molt del formatge Radiquero a la zona d’Alquézar, així que us recomanem que el tasteu!

TRANSPORT
  • És un lloc ideal per viatjar amb furgoneta. Per visitar els diferents indrets, es fa indispensable disposar de vehicle propi. És un destí que tot i no ser excessivament turístic ens vam trobar vàries furgonetes i autocaravanes, mai en gran quantitat, però gairebé sempre n’hi havia algunes amb qui compartir zona on passar la nit. L’aplicació de mòbil “park4night” ens va anar bé per esbrinar aquests llocs. També és un bon lloc per anar-hi de càmping, n’hi ha bastants, però en temporada d’alta es poden emplenar bastant, per tant vigileu la disponibilitat.

  • Les distàncies entre els diferents punts on vam anar sovint no eren gaire llargues, això ens va permetre poder visitar varis llocs per dia.

  • Les carreteres es troben en bon estat, això sí, en alguns punts tot i que les distàncies són curtes, el fet de conduir per carreteres de muntanyes amb corbes i força estretes fa que es tardi una mica més. En especial menció volem citar el camí per arribar al refugi de Lavasar des d’on es comença la petita ruta per veure el Ibón de Plan, és un caminet sense asfaltar que es fa pesat per fer en cotxe perquè és llarg, però el destí final val molt la pena.

CLIMA I ÈPOCA
  • Vam realitzar aquest viatge del 21 al 27 de juny del 2020.

  • El clima que ens vam trobar a la zona del Pirineu aragonès, és un clima típic de muntanya: nits i matins més freds, on necessites abrigar-te i jornades caloroses i algun que altre dia amb forts ruixats. És per això que és realment molt important fer una petita recerca del temps abans de realitzar excursions, ja que a l’alta muntanya el temps pot canviar ràpidament.

  • A la resta de les zones visitades de la província d’Osca feia força calor i si ens era possible, vam fer alguna petita parada per refrescar-nos en algun riu. Hi havia una temperatura típica per l’època de l’any en la qual ens trobàvem en una zona interior d’Espanya.

 ELS 12 LLOCS IMPRESCINDIBLES

Què veure a Huesca (Osca), al Nord d'Aragó? Quins llocs visitar? 
 

Si esteu pensant en viatjar a Huesca (Osca), a continuació citem els 12 llocs més destacats, imprescin​dibles, que ens van agradar més del nostre viatge. Les principals rutes i els pobles més bonics que vam veure de la zona. Aquests són els "highlights" que no us podeu perdre!

 1. Contemplar cada racó del Parc natural de "Ordesa y Monteperdido"

Impressionant ruta de 18 km que t’endinsarà al bell mig del Parc Natural d’Ordesa i Mont Perdut. Es tracta d’una de les excursions més importants del parc natural, així que no us la podeu perdre!

Durant el seu recorregut podreu gaudir d’un paisatge natural espectacular, ple de vàries cascades com: La cascada de la Cueva, la cascda del Estrecho, las gradas de Soaso y la imponent cascada de la Cola de caballo. Nosaltres vam tenir molta sort i el riu baixava ple d'aigua i per tant estaven en el seu màxim esplendor (ruta realitzada finals de juny 2020), així que depenent de l’època de l’any en la que hi aneu el paisatge es veurà d’una manera o d'una altra. 

És una excursió llarga, però tot i això, no és difícil, ja que per anar va fent pujada continuada però amb no massa pendent. La ruta que vam fer nosaltres era la d’anar i tornar pel mateix camí pel costat del riu, però també hi ha l’opció de fer-la circular (per la senda de los cazadores), amb molt més desnivell, per obtenir unes bones vistes de la vall.

Atenció! A partir del 30 de juny no es pot accedir directament amb el vehicle propi al parking on s’inicia la ruta. Així que haureu d’anar fins el poble de Torla i allà comprar els bitllets que us portaran en autobús fins l’inici de la ruta. Us deixem dos enllaços, un amb la ruta de Wikiloc i l’altre amb la informació sobre preus i horaris dels autobusos. 

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pradera-de-ordesa-cola-de-caballo-otono-29830894

http://www.vallebroto.com/ordesallegar.htm

 2. Posar-se a prova en la ruta de los "Ibones Azules"

Aquesta ruta surt del Balenari de Panticosa, just darrera del Refugi de Casa Piedra i recorre uns 13 km (anada i tornada), no és circular, així que tornareu pel mateix camí. És una ruta tècnica que requereix de temps i de cert estat físic, ja que el camí no és fàcil, s'haurà de travessar algun rierol, i hi ha un desnivell de gairebé 1000 m. Durant aquesta ruta podreu veure tres preciosos llacs, primer trobareu el embalse de Bachimaña-Alto, després el Ibón Azul inferior, i just al costat el Ibón azul superior, també passareu pel refugi de Bachimaña, ubicat en un indret idíl·lic. Tot el recorregut de la ruta és realment espectacular, amb boniques estampes de l'alta muntanya i els Pirineus!

Tot i que no són gaires km, hi passareu gran part del dia realitzant-la, nosaltres concretament vam estar unes 9 hores, tenint en compte el temps de parades per esmorzar, dinar i fer fotografies!

Us recomanem totalment aquesta ruta!

Aquí teniu l'enllaç de la ruta de wikiloc que vam seguir:

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ibones-azules-37717885

 3. Relaxar-se amb les magnífiques vistes del "Ibón de Plan"

Ruta que et portarà fins a un bonic llac d'origen glaciar. Un llac d'un blau intens emmarcat per unes impressionants muntanyes de fons que et regalen una estampa única.

La ruta surt del refugi de Lavasar, per arribar-hi és necessari conduir per una pista forestal que comença al poble de Saravillo, on s'han de pagar 3€ pel tiquet (trobareu una màquina a l’inici de la pista forestal) i recòrrer uns 14 km. La pista, com és de suposar, té un ferm molt irregular, així que haureu de vigilar amb el vostre vehicle, nosaltres vam anar amb una furgoneta Renault Trafic i no vam tenir cap tipus de problema. Tot i això s'ha d'anar lent i el camí es fa llarg i pesat. Un cop arribes a dalt, hi ha un parking just al costat del refugi lliure de Lavasar. 

La ruta des del refugi és molt senzilla, 3 km en total (anar i tornar). El fet que sigui una ruta tant senzilla, fa que sigui un destí força concorregut. Però, si us allunyeu una mica, podreu gaudir d'una mica de tranquil·litat. Recomanem per tant, evitar els caps de setmana, per gaudir al 100% de la bellesa d’aquest ibón. 

Us deixem l’enllaç de la ruta que nosaltres vam seguir: 

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ibon-de-plan-desde-refugio-de-lavasar-desde-saravillo-por-pista-37720921

 4. Sentir-se petit al costat de la cascada de Sorrosal

Impressionant cascada ubicada al poble de Broto. El camí és molt senzill i curt, només s’ha de caminar 5 minuts des del poble, per tant, com podeu imaginar, és una cascada molt concorreguda, sobretot en termporada alta. La seva visita val molt la pena, i és que el salt d’aigua és bastant alt i realment imponent! 

Pels amants de les vies ferrades, heu de saber que aquí n'hi ha una.

Us deixem la ruta wikiloc, tot i que no té pèrdua:

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cascada-de-sorrosal-48659185

 5. Contemplar la bellesa de la cascada de Orós Bajo

Una ruta curta, de només 20 minuts, et conduirà a la cascada de Orós Bajo. La ruta no està gaire marcada, però no té pèrdua, ja que s’ha d’anar seguint el riu. Es tracta d’una preciosa cascada, encastada entre unes roques de formes laminades ben especials que conté un petit gorg on poder-se refrescar. Això sí, l’espai apte per al bany és molt petit, així que si hi ha molta gent potser no serà tan idíl·lic. Nosaltres vam tenir sort, i hi vam trobar poques persones. 

Us deixem l’enllaç de la ruta que nosaltres vam seguir: 

Per realitzar aquesta ruta, aconsellem que si us voleu banyar porteu escarpins i banyador.

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/cascada-oros-bajo-48312807

PER SEGUIR LLEGINT CLICA AQUÍ ...
 6. Contemplar el "Castillo de Loarre"

Castell romànic ubicat en un entorn ideal. Recomanem pujar a alguns dels petit turonets, per obtenir una bona panoràmica de tot el conjunt del Castell amb les torres i la muralla. Per visitar l’interior del castell s'ha de pagar una entrada de 5,50€.

Des del parking del Castell de Loarre, surten diverses rutes a l’entorn.

Horari estiu: 10:00 a 20:00

Us deixem l’enllaç a la pàgina web del castell:


http://castillodeloarre.es/es/

 7. Passejar fins l' "Ibón de Piedrafita"

Ibón de Piedrafita és un petit llac d'origen glaciar situat just als peus d'unes majastuoses muntanyes, la ubicació del llac amb aquest rerefons tant impressionant fan que sigui un lloc molt recomanable. El lloc és molt tranquil perfecte per desconnectar, això sí, no hi trobareu gairebé cap hombra a la vora del ibón.

Es tracta d’una ruta molt senzilla, de 6 km en total, que et portarà fins al bonic Ibón de Piedrafita. Gran part del camí passa per una pista forestal, però podreu anar agafant dreceres al llarg del camí, si seguiu el GR no tindreu pèrdua. 

Molta gent decideix continuar la ruta i arribar fins l’Arc Natural de Piedrafita, nosaltres no ho vam fer, però pot ser interessant.

Us deixem el link de la ruta:

https://es.wikiloc.com/rutas-raquetas/ibon-y-arco-natural-de-piedrafita-38318297(https://es.wikiloc.com/rutas-raquetas/ibon-y-arco-natural-de-piedrafita-38318297 )

 8. Visitar el poble d'Alquézar i fer la ruta de "Pasarelas del Vero"

Alquézar

Alquézar és un bonic poble que té la categoria de “Pueblos más bonitos de España”. Observar-lo a la llunyania és molt recomenable, i és que la seva església i monestir sobresurt per damunt de totes les casetes del municipi i li otorga una bellesa especial. També recomanem fer una petita volta pel poble i gaudir dels seus carrerons, la seva petita plaça i les seves cases empedrades. 

Alquézar també és conegut, per ser el punt de partida de la famosa ruta de les passarel·les que travessa el riu Vero.

No podeu marxar del poble sense tastar algun dels formatges Radiquero, són realment boníssims!

Ruta "las Pasarelas del Vero"

Ruta preparada mitjançant passarel·les situades a una certa alçada, que travessa el canó del riu Vero. Segur que no et deixarà indiferent! La ruta passa per unes passarel·les metàl·liques encastades a la base del penya-segat, que permet gaudir de les vistes del canó i del riu.

Es tracta d’una ruta circular molt coneguda, d’una durada aproximada de dues hores, que parteix del centre d’Alquezar. Per realitzar aquesta ruta es necessari comprar una entrada al propi Ajuntament (punt d'inici de la ruta) o per Internet, que té un cost de 5€ per persona. És una ruta molt senzilla, senyalitzada i molt concorreguda.

Un cop vam acabar la ruta, nosaltres vam decidir caminar una mica més i apropar-nos a fins al pont Fuendebaños al costat del riu on és possible fer-se un bany refrescant!

Tot i que nosaltres no ens vam banyar durant l’excursió per les passarel·les si es vol es pot portar banyador, ja que us podreu banyar en algun punt del recorregut.

Us deixem a continuació l'enllaç de la ruta wikiloc:

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/canones-del-rio-vero-19115109/photo-12023056

 9. Observar l'altura dels "Mallos de Riglos"

Els Mallos de Riglos són unes muntanyes molt peculiars de formes cilíndriques que s'aleven amb força. Aquestes formacions rocoses no deixaran indiferent ningú i és que no les pots deixar d’observar! Un bon lloc per veure els Mallos de Riglos ha de ser en algun mirador que hi hagi aprop del poble de Riglos. Nosalters no vam anar fins al poble i els vam veure més de la llunyania.

Agüero

Agüero es un poble ubicat sota una part dels majestuosos “Mallos de Riglos”. Hi ha una vista molt maca del poble amb les muntanyes de fons. Aquesta estampa és el principal atractiu del poble.

 10. Escoltar la quietud al "Embalse de Vadiello"

Aquest solitari i amagat embassament està ubicat als peus dels Mallos de Ligüerri. La seva ubicació és realment espectacular.

En un primer moment, quan vam arribar, ens va sorprendre que en un lloc on suposadament hi havia d’haver gent, no hi hagués absolutament ningú... Només estàvem acompanyats pel soroll del vent i el d’una cabreta perduda. Així que el fet d’estar tan apartats i amb tant de silenci, va fer que ens sentíssim una mica estranyats. Després vam decidir caminar en direcció a la presa i vam agafar un camí per obtenir una bona panoràmica de l'embassament amb els Mallos de fons i és que el lloc és realment bonic. Vam caminar uns 15 minuts anar i 15 tornar des del pàrquing d'abans de la presa.

En aquest embassament no està permès ni el bany ni navegar, ja que es tracta d’un espai protegit.

 11. Visitar els pobles de Lanuza i Aínsa

Lanuza

Es tracta d’un petit poble situat a la Vall de Tena amb vistes a l’embassament de Lanuza. Un dels principals atractius d’aquesta població és observar-la des de la llunyania, des de a prop de la zona on hi ha la presa de l'embassament, i és que es troba ubicada en un indret meravellós, amb el llac al costat i les muntanyes de fons. Llàstima que quan nosaltres hi vam anar plovia i no hi havia bona visibilitat. També recomanem apropar-vos al poble i fer una petita volteta pels seus carrerons.

AÍnsa

Aínsa és un petit poble medieval que forma part dels “Pueblos más bonitos de España”. El poble està envoltat per la muralla, a la qual es pot pujar per obtenir vistes de l’entorn, i està format per diversos carrerons empedrats. Ideal per passejar, fer una volteta i gaudir d’un gelat!

A l’entrada de la part antiga del poble, hi ha un pàrking de pagament situat just al costat de la ciutadella, a la part més alta del poble.

 12. Visitar l'església mossàrab de San Bartolomé

Església mossàrab del sX que forma part de la ruta de les esglésies de Serrablo, aquesta església és la més coneguda de la ruta. És molt petita i no es pot visitar per dins, tot i això, la seva ubicació, enmig dels prats verds i amb les muntanyes de fons, i la seva antiguitat, fan que tingui un cert encant.

COMENTARIS

Si tens algun dubte o comentari sobre aquest viatge, deixa'l a continuació i intentarem resoldre'l:

bottom of page