top of page
Logo.Amunt.Color.Allargat.Reduït.x2.2.pn

LISBOA I SUD DE PORTUGAL

 MAPA 

Llegenda.03.4.png

 FITXA

 ELS 14 LLOCS IMPRESCINDIBLES

Viatge amb furgoneta a l’estiu que vam fer a la costa Sud de Portugal fins a arribar a Lisboa i als seus voltants. A la costa Sud de Portugal trobem dos costes totalment diferenciades, la costa Algarve i la costa Vicentina, la veritat és que les dues són molt diferents i cada una amb el seu propi encant. Les roques de l’Algarve escarpades en platges i en illetes flotant enmig del mar segur que no deixaran indiferent a ningú! Després de deixar enrere la gran multitud de gent de les platges d’Algarve vam anar pujant en direcció Lisboa seguint la costa. Trobant-nos amb més platges i pobles pescadors de casetes blanques i blaves. Un molt bon destí per anar-hi a l’estiu i gaudir del paisatge, la gastronomia de Portugal i de l’aire refrescant que hi ha quan et trobes just al costat del Oceà Atlàntic.

 

Ruta i dies:

Dia 1: Barcelona - Tavira

Dia 2: Praia da Marinha – Praia de Albandeira – Praia da Estaquinha 

Dia 3: Praia de Benagil – Benagil Caves – Praia do Carvalho – Faro de Alfanzina – Carvoeiro – Algar seco

Dia 4: Lagos (Praia de Dona Ana – Praia do Pinhao – Praia do Camilo – Ponta da Piedade)

Dia 5: Sagres – Praia do Beliche – Cabo de Sao Vicente

Dia 6:  Praia do Castelejo – Praia da Murração - Praia do Amado – Aljezur – Praia da Arrifana

Dia 7: Odeceixe – Praia da Amoreira - Vila Nova de Milfones

Dia 8: Praia da Ilha do Pessegueiro – Porto Covo - Lisboa

Dia 9: Lisboa

Dia 10: Lisboa - Sintra

Dia 11: Sintra - Azenhas do Mar - Ericeira

Dia 12: Cabo Carvoeiro - Óbidos

Dia 13: Óbidos - Barcelona

Informació general:

 

  • Si es vol viatjar visitant la costa de Portugal, s’ha de tenir en compte que La costa d’Algarve i la costa Vicentina no tenen absolutament res a veure. La costa d’Algarve, és la costa de just al Sud de Portugal, que tot i està banyada per l’Oceà Atlàntic, les característiques d’aquesta fa que ja es comenci a assemblar a la costa típica de la mediterrània. Platges on la zona de sorra no és excessivament ample, formacions de roques escarpades, es creen platges en forma de petites cales tot i que també n’hi ha de grans, etc. Això fa que la majoria de les platges més boniques són les més petites i la concentració de gent en temporada alta provoca que algunes estiguin a arrebossar de gent. També es nota l’afecte de la marea però molt menys notori que a la costa Vicentina.

En canvi la costa Vicentina que agafa la part Sud-Oest i les platges estan encarades cap a l’Oest, és la típica costa d’oceà a mar obert. Com que tenen aquesta orientació es poden veure unes postes de Sol espectaculars. Platges infinites, molt amples on l’efecte de la marea és molt accentuat. Moltes d’aquestes platges hi ha bastantes onades fet que fa que siguin ideals per a surfistes però algunes no tant bones per a banyar-s’hi. En aquestes la quantitat de gent queda molt més dispersa i no es té la sensació d’estretor i aclaparament com sí es té en vàries d’Algarve. 

  • Si aneu a Portugal hauríeu de provar algunes de les seves especialitats gastronòmiques. Com el famós “bacalhau”, els deliciosos pastissets de nata (o pastís de Belén) per esmorzar o postres, o la bomba de la “Francesinha” més típica d’Oporto però que també es troba a d’altres regions de Portugal. Aquesta última consta d’un pastís de Sandwich amb capes de tot tipus, carn, pernil i tot recobert amb salsa de tomàquet, ou i formatge i per rematar-ho acompanyat de patates fregides. Tal com sona, una bomba amb tota regla!

 

  • Portugal al estar enganxat amb Espanya comparteixen diferents aspectes. Per exemple el preu per menjar a fora és molt similar al d’Espanya, i els horaris del dia a dia també solen ser bastant tardans com a Espanya.

  • Atenció! A tots els restaurants de Portugal, mentres espereu el vostre menjar, apareixerà el cambrer amb un boníssim pica-pica que us farà la boca aigua. Però heu de tenir en compte que aquests no són gratis, si els toqueu els haureu de pagar després i no són precisament barats.

  • Com tots sabeu l’idioma és el Portugués, però no patiu per això. Molts d’ells més o menys parlen el castellà, i sinó, igualment no és massa difícil fer-se entendre entre el castellà i el portugués. Per tant és un tema pel que no us heu de preocupar.

 

Climatologia i època:

 El viatge el vam fer a l’estiu, concretament de l’1 al 14 d’agost

  • El clima a l’estiu és molt calorós però es nota molt la diferència si es va a prop de la costa o més cap a l’interior de Portugal. La costa al ser banyada per l’oceà Atlàntic fa que la brisa marina sovint refresqui una mica tota la costa de Portugal. Aquest efecte es nota molt més a la Costa Oest de Portugal que la costa Sud d’Algarve, en aquesta última tot i que no feia tanta calor com pot fer a Andalusia, si que fa més calor que a la Costa Vicentina on l’aire és més fresc i sempre fa més vent. Tot i això, els dies que vam estar per Lisboa vam passar una calor bastant angoixant.

Transport:

 1. Praia da Marinha, Arco Albandeira, Praia da Estaquinha (Costa Algarve)

Praia da Marinha:

 

La Praia da Marinha és molt espectacular. És molt estreta i just al darrera hi ha uns penya-segats immensos que fan que de tan en tan miris amunt vigilant que no et caigui cap pedra al damunt.

Per aquesta zona hi ha moltes roques que sembla que flotin enmig del mar en forma de illetes, fent d'aquest paisatge de les imatges més típiques de la costa d'Algarve. Durant a l'estiu hi ha molts banyistes. 

També hi ha un camí de ronda que surt des del costat Est de la platja da Marinha (costat esquerra mirant el mar). Transcorre per damunt dels penya-segats i va seguint la costa. Et vas trobant platgetes a sota i a moltes d'elles no es pot arribar des del camí ja que només s'hi arriba a través del mar. Tot i això es pot fer un tros curt del camí (uns 30 minuts) per contemplar les bones vistes on percebre la màxima esplendor de l'Algarve

Praia da Estaquinha:

Platja molt maca on el seu atractiu principal és poder observar al fons l'Arc de Albandeira.

Per arribar-hi es pot fer per mar o a peu a través d'una petita cova des de la Praia de Albandeira. S'ha de vigilar al passar per aquesta cova ja que les onades arriben fins a dins i t'has de mullar fins una mica més amunt de la cintura. S'ha de vigilar segons la marea i l'estat del mar.

 2. Explorar la Cova de Benagil, i caminar de la Praia Benagil a la do Carvalho (Costa Algarve)

Cova Benagil:

Aquesta cova situada al costat de la platja de Benagil és simplement un lloc espectacular. Una d'aquestes escultures de la naturalesa que segur que no et deixaran indiferent. Les fotos que vam poder fer en absolut fan justícia al lloc.

La cova consta de 3 forats cap a l'exterior, dos al lateral cap al mar, i un altre al sostre que il·lumina zenitalment la cova recordant al Panteó de Roma.

A la cova només s'hi pot accedir per mar. O bé llogant una excursió en barca que et porta a veure diferents coves, o bé nadant. El problema de la primera opció és que no et permeten desembarcar a dins la cova i per tant només es pot observar exteriorment sense poder tenir la millor visual del lloc. Si s'opta per anar-hi nadant, s'ha de sortir de la platja de Benagil en direcció Est (costat esquerra mirant el mar) resseguint la costa. El trajecte dura uns 10 minuts anar i 10 tornar. Sobretot no és aconsellable fer-ho si fa mala mar ja que s'ha d'anar una mica mar endins sense tocar de peus a terra.

Praia de Benagil:

La platja està limitada pel lateral de l'Est per un gran penya-segat. El color de l'aigua és bastant clar degut a la sorra blanquinosa.

Aquesta platja és un bon punt de partida per anar a d'altres llocs propers, com a la cova de Benagil cap a l'Est nedant o cap a l'Oest pel camí de Ronda en direcció a la Praia do Carvalho. Tot i això la platja en sí és un lloc maco i realment interessant.

Des de la platja de Benagil hi ha un camí de ronda que va vorejant la costa. Nosaltres el vam fer fins al Far de Alfanzina, passant per la encantadora platja do Carvalho i després tornar.

El camí passa per llocs molt macos, per damunt de penya-segats des d'on es poden veure coves i formacions rocoses típiques de l'Algarve.

El camí és fàcil de seguir i no és molt llarg. Si es fa a l'estiu s'ha de portar aigua ja que no hi ha gairebé cap ombra. La ruta dura més o menys una hora anar i una altra tornar sense comptar les parades.

Praia do Carvalho:

Aquesta platja petita és molt bonica enclotada enmig de penya-segats des d'on molts banyistes salten a l'aigua. Just davant la platja enmig de l'aigua hi ha una roca alta en forma d'illeta que dona una imatge molt característica a la platja. 

Per accedir-hi s'ha de baixar unes escales que es s'endinsen dins la roca. Nosaltres vam arribar-hi seguint el camí de ronda des de platja de Benagil. Un bonic racó molt recomanable. 

 3. Platges de Lagos (Praia do Camilo, Praia de Dona Ana i Ponta Piedade) - (Costa Algarve)

Praia do Camilo:

És segurament la platja més maca de Lagos i potser fins i tot de tota la zona d'Algarve.

Està composta de dues parts connectades i just davant al mar està ple d'illetes rocoses típiques de la zona. La platja és molt i molt petita, això fa que durant l'estiu s'empleni moltíssim de gent, fent així d'aquesta platja més aviat un lloc per anar a contemplar-la i marxar que no pas per estar-hi i relaxar-se ja que no hi cap ni una agulla a la sorra. Per accedir-hi s'han de baixar un bon grapat d'escales.

Praia de Dona Ana:

Aquesta platja és la més gran de les que hi ha entre el poble Lagos i la Ponta da Piedade. El fet que sigui la més gran permet estar més relaxat i ample fins i tot a l'estiu.

La platja mostra el pasiatge típic de l'Algarve i té bastants serveis. 

 

Ponta da Piedade:

En aquest cap les formes rocoses de l'Algarve agafen unes formes encara més extravagants. És un lloc xulo per passejar-hi  però s'ha de vigilar de no acostar-se massa als penya-segats.

En aquesta zona no hi ha ombres, per tant sobretot si es visita a l'estiu es recomana anar-hi quan el Sol comença a baixar ja que no hi farà tanta calor.

 4. Relaxar-se a la Praia do Beliche

Tot i que aquesta platja està situada al Sud de Protugal, no té absolutament res a veure amb les platges més típiques de l'Algarve. Aquesta platja és més d'oceà obert, molt gran, ample, amb fortes marees i amb més onades. Tot i això aquesta platja té un encant especial, té uns colors molt vius,  alguna cova per explorar i és un lloc molt relaxant fugint de la massificació de les platges d'Algarve a l'estiu.

 5. Veure la posta de Sol al Cabo de Sao Vicente

El Cabo de Sao Vicente és el punt de l'extrem sud-oest de la península ibèrica. Els penya-segats agafen una dimensió impressionant i molts d'ells tenen una vertical tant neta i polida que sembla que hagin estat tallades per un ganivet diví perfectament esmolat.

És un lloc ideal i molt impressionant per veure la posta de Sol. És gairebé obligatori fer coincidir la visita en aquest moment del dia, i és fàcil endevinar el per què al veure la quantitat i quantitat de gent que s'aplega al llarg dels penya-segats per apreciar aquest petit misteriós fenomen de cada dia. 

 6. Contemplar la immensitat a la Praia do Castelejo, Praia do Amado, Praia da Murração - (Costa Vicentina)

Praia do Castelejo: 

Tan aquesta platja com les seves veïnes són molt similars (Praia da Cordoama i Praia da Barriga). Són platges de la Costa Vicentina, platges d'oceà molt llargues, amb onades, zones de la sorra amb bassals, etc.

L'atractiu de la platja és veure les muntanyes del darrera de colors grisos i negres. No és una bona platja per banyar-se ja que en algunes zones hi ha roques i ja dins l'aigua li costa agafar fondària. 

Praia do Amado:

Platja molt gran on l'encaix del paisatge té el seu atractiu. La platja disposa de tot tipus de serveis i és un bon lloc on fer-hi surf, ja que hi ha una escola i bastanta gent fent'ne.

Praia da Murração:

Aquesta platja és gran, però comparada amb les platges veïnes es podria considerar una cala. A la part dreta de la platja s'hi pot seguir caminant i descobrir racons enmig de les roques.

Per accedir a la platja s'ha de fer amb cotxe a través d'un camí de terra una mica llarg.


 

 7. Praia da Arrifana - (Costa Vicentina)

És una de les platges més boniques de la Costa Vicentina. És un platja una mica més protegida pels accidents geogràfics que la resta de platges de la zona. És un lloc molt tranquil i un lloc ideal per veure la posta de Sol i observar com els penya-segats que acompanyen la platja es van tenyint de colors terrossos. 

 8. Visitar els poblets d'Aljezur i Odeceixe

Aljezur:

Poblet molt petit i típic de la zona. El nucli antic són diferents carrerons que van pujant per la vessant Est de la muntanya coronat per les ruïnes del castell de Aljezur. 

El més maco és perdre's pels carrerons de casetes blanques i divertir-se observant diferents xemeneies típiques d'aquesta zona de Portugal. 

Odeceixe:

És un poblet bufó de casetes blanques. El poble situat en un turó està coronat per un molí que li concedeix una bonica imatge de postal.

El millor per visitar el poble és donar una petita volta pels petits carrerons del centre. 

 9. Banyar-se a les platges i menjar peix a Porto Covo

Poblet petit molt turístic. El principal atractiu són les platges just a tocar del poble, situades enmig de roques formant petites cales. El poble també té algun carrer maco amb les típiques cases de pescadors de la zona.

És un lloc ideal per menjar ja que hi ha moltíssims restaurants que ofereixen bon peix i marisc. 

 10. Visitar la capital portuguesa, Lisboa.

Com no és d'estranyar, la capital de Portugal és un lloc molt interessant per visitar. La ciutat es troba a la riba del riu Tajo en la seva desembocadura, per travessar el Tajo es fa mitjançant el Ponte 25 de Abril, un dels icones de la ciutat.

A Lisboa es troben molts edificis revestits de les rajoles típiques portugueses, fet que s'ha convertit en una de les característiques principals de la ciutat. Els barris on es concentren els principals punts d'interès són els barris cèntrics de: Baixa Chiado, Barrio Alto, Barrio Alfama i Belém.

 11.  Quedar perplex amb la luxosa Sintra

Sintra:

El poble de Sintra és molt conegut i turístic. Va ser declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco ja que es considera un dels centres de l'arquitectura romàntica Europea. Va ser un dels llocs de descans i d'estiueig de la reialesa portuguesa. Suposo que amb aquesta petita explicació us podeu imaginar una mica com és aquest poble. Grans mansions que vessen ornamentació, palaus, jardns, etc.

A part de perdre's entremig de tanta ostentació es pot visitar el Palacio Nacional de Sintra, la muralla del Castelo dos Mouros, i l'atracció estrella, el Palacio da Pena.

El poble de Sintra és extens però la part a visitar està situada al barri de São Martinho.

Palacio da Pena:

Què dir d'aquest Palau que sembla ben bé com si es tractés dels Looney Tunes? Doncs que de ben segur que no deixarà indiferent a ningú. Potser alguns de vosaltres pensareu que el nom del palau queda com anell al dit a aquesta obra arquitectònica, però una cosa no es pot negar, és un palau totalment únic.

Ubicat a dalt d'un turó enmig d'extensos jardins, s'aixeca una "cosa" estranya "toticolori", el Palau da Pena. El palau construït el segle XIX barreja tot tipus d'estils i colors fent d'aquesta una obra única.

 12.  Visitar el poble pescador d'Ericeira

Poblet pescador molt bonic i turístic. Les cases estan pintades blanques amb remats de color blau. El poble disposa de molts restaurants i és un bon lloc per passejar-hi.

Al costat hi ha vàries platges on s'hi pot banyar, no són excessivament belles però és un bon lloc per refrescar-se.

 13.  Veure les roques del Cabo Carvoeiro

El Cabo Carvoeiro, situat al poble de Peniche, és molt conegut.

Hi ha un far de grans dimensions i el més peculiar de la zona són les formes rocoses que s'alcen per crear aquest cap. Unes roques de color gris que estan foradades i s'ha de vigilar de no caure si es vol caminar en algun tram pel damunt. 

 14.  Provar el "xupito" de cireres d'Óbidos

Aquest bonic poble emmurallat té tots els al·licients per convertir-se en una localitat molt turística. Té totes les característiques dels típics pobles d'aquesta zona de portugal, carrers empedrats, cases blanques, vegetació en patis i carrers, etc. També hi ha un petit castell situat a la part més alta. L'església del poble també té el seu atractiu ja que al seu interior algunes de les parets estan revestides de rajoles típiques portugueses de colors blancs i blavosos. 

El carrer principal està ple de botigues artesanes i de souvenirs, on entre d'altres coses hi venen un licor de cireres molt típic del poble d'Obidos, que es veu en gotets de "xupito" fets de xocolata. També recomanem durant una de les direccions de visita sortir del carrer principal i perdre's pels carrerons tranquils lluny de la multitud de gent. 

COMENTARIS

Si tens algun dubte o comentari sobre aquest viatge, deixa'l a continuació i intentarem resoldre'l:

bottom of page