CÒRCEGA, FRANÇA
MAPA
FITXA
Viatge que vam fer a Còrsega amb furgoneta, per arribar a l’illa la vam haver de carregar en un ferry. A tothom li sonarà Còrsega com un destí ideal per anar de platges i relaxar-se, i no falta raó, però hi ha més coses per veure i gaudir, com per exemple tota la zona muntanyosa del centre de l’illa amb vàries excursions per fer, i algun bonic poble per visitar. Una illa on el principal reclam és la naturalesa i on les protagonista són les platges, el Sol i la tranquil·litat. Sí, la tranquil·litat tant anhelada a molts destins turístics en temporada alta, a Còrsega no es converteix en un problema, ja que a moltes de les zones de l’illa la pau i el relax és la sensació predominant, (nosaltres hi vam anar ja a finals de tot de la temporada alta).
Còrsega és una illa bastant rural que no ha sofert grans canvis, on la població viu de manera austera i senzilla. La natura no s’ha vist gaire alterada per l’actuació de l’home, i aquest segurament és un dels seus principals atractius.
Ruta i dies:
Dia 1: Livorno (Ferry) – Bastia – Cap Corse (Erbalunga - Plage de Tamarone - Plage a Anse d'Aliso)
Dia 2: Cap Corse (Albo) - Nonza – Plage Farinole – Plage de l’Ostriconi -Pigna
Dia 3: “Cales vàries” - Plage di Fango - Plage Gradelle
Dia 4: Golfo de Porto (Bussaglia - Marine de Porto - Calanques de Piana - Plage de Ficaghjola) - Plage Isolella
Dia 5: Plage de Cupabia – Sartène - Plage de Roccapina - Bonifacio
Dia 6: Bonifacio, platges i voltants - Piscia di Gallo
Dia 7: Purcaraccia – Bastia – Bastia (ferry) - Tolón
Informació General
-
No et pensis que a Còrsega només hi ha platja i més platja per veure! Sí, és veritat que n’hi ha moltes, i moltes d’elles fantàstiques. Però pensa que a l’interior de l’illa hi ha rutes per fer enmig d’un entorn molt muntanyós. Còrsega és considerada l’illa més muntanyosa de tot el mediterrani i la muntanya més alta és el Monte Cinto que arriba fins a uns impressionants 2.706 metres. Així que a part d’agafar tovallola i banyador, pensa que també pot ser una bona idea agafar les bambes per fer alguna excursió. La veritat és que nosaltres no vam fer gaires de rutes per muntanya, però les poques que vam fer ens van agradar molt, així que ens en vam quedar amb ganes de més.
-
Tot i que Còrsega sembla que sigui un país independent, com varis dels habitants de l’illa voldrien, no deixa de ser una illa francesa. Això vol dir que moltes de les característiques i costums del país es veuen també reflectits a l’illa. Solen anar amb un horari més aviat i els preus per menjar a fora són una mica més cars que els espanyols, i perquè negar-ho... sovint la qualitat/preu del menjar també sol ser més justa.
-
Gaudeix del trajecte i de les magnífiques vistes de les carreteres, perquè sovint les distàncies son llargues degut a la quantitat de corbes de les carreteres.
-
A l’illa de Còrsega et trobes platges de tot tipus: platges molt grans, cales petites, algunes brutes d’algues, altres d’impol·lutes, platges de sorra finíssima blanca i altres de pedres arrodonides. Per aquestes últimes, recomanem que la gent amb més sensibilitat als peus agafi escarpins per mitigar el dolor al caminar.
Transport
-
Per accedir a l’illa s’ha de fer, com és lògic, mitjançant un vaixell o un avió. El fet d’arribar-hi per mar et permet agafar un ferry on endur-t’hi el teu propi vehicle i així evitar la despesa que suposa haver de llogar un vehicle a Còrsega. Ja que Còrsega és una illa on es fa indispensable el fet de desplaçar-se amb vehicle. Això és degut a que les visites principals a l’illa són platges, rutes per muntanya i pobles que estan repartits de manera homogènia per tota l’illa, on serà gairebé impossible trobar transport públic per poder anar a tots els llocs on es vulgui.
-
Nosaltres vam agafar els bitllets de ferry amb la companyia “Moby”. També hi ha d’altres companyies de ferries com per exemple Corsica Ferries entre d’altres. Les principals ciutats que connecten amb ferry Còrsega i la resta d’Europa són, les ciutats franceses de Tolón, Niça, i vàries d’italianes com Savona, Livorno, Palermo. Quan hi vam anar nosaltres veníem amb furgoneta dels Dolomites italians i Cinque-terre, així que vam acabar d’arribar a Livorno on vam pujar la furgoneta al ferry que ens va dur a Bastia, la capital de Còrsega. Per tornar ho vam fer també amb ferry des de Bàstia fins a Tolón (França).
-
El desplaçament dins de l’illa de Còrsega es fa a través de carreteres de moltes corbes que van seguint la topografia de la costa i la muntanya. Algunes d’aquestes carreteres disposen de magnífiques vistes cap al mar i les muntanyes. No són carreteres ni senzilles ni ràpides, així que millor agafar-s’ho amb calma, si és necessari pastilla de biodramina i a gaudir de les vistes. Sobretot les carreteres amb més corbes són les de la costa oest de l’illa, segurament on es concentra el paisatge més bonic de l’illa.
-
Còrsega és un destí ideal si es vol fer amb furgoneta. No hi ha masses llocs habilitats especialment per poder-hi fer nit, però gairebé a moltes de les platges o a zones properes d’aquestes s’hi pot dormir sense problemes. Moltes són platges verges, sense pobles ni construccions al voltant, això vol dir que a la nit són solitàries, fosques i tranquil·les. Tot i ser un destí ideal per fer amb furgoneta i autocaravana la veritat és que no en vam veure amb excés, degut a que no hi havia massa turisme quan hi vam anar.
Climatologia i època
El viatge el vam fer a l’estiu, ja a finals de temporada alta, del 25 d’agost al 2 de setembre.
-
La veritat és que si es vol gaudir de la platja la millor època de l’any per anar a Còrsega és a l’estiu. Hi ha molts dies de Sol i no ens va ploure ni un sol dia. Vam enganxar un any on a l’estiu hi va haver molts incendis a vàries zones de l’illa. La veritat és que no ens va sorprendre perquè molta de la vegetació de l’illa són arbustos baixos que estaven molt i molt secs, i els camins estaven molt polsegosos, fet que indicava que feia molts dies que no havia plogut per la zona. La climatologia és la típica del mediterrani. Estius secs i càl·lids, on poder fer-se alguna cabussada al mar s’agraeix molt.
ELS 11 LLOCS IMPRESCINDIBLES
1. El poble de Bonifacio i baixar per les "Escales del Rei d'Aragó"
Bonifacio:
Segurament un dels llocs més espectaculars i característics de Còrsega. El poble realment és molt maco, conserva les seves edificacions i l'ambient tradicional d'un poble amb història. Els edificis són molt blancs. El poble és petit i està bastant pensat pel turisme amb nombroses botigues de souvenirs i una bona oferta gastronòmica. El poble té una gran muralla ubicada a la seva vessant Nord.
Tot i que tot això ja ens pot fer pensar que és un poble interessant, encara falta el millor. El poble està ubicat en un entorn impressionant. Just al damunt d'un penya-segat al costat del mar que limita l'illa pel Sud. Aquest penya-segat és gairebé únic, d'un color blanc nuclear i amb formacions d'estratificacions en horitzontal que el fan inigualable.
Escales del Rei d'Aragó:
Les "Escales del Rei d'Aragó" com el nom indica són unes escales que baixen molt dretes des del poble de Bonifacio penya-segat avall fins a arribar a un caminet excavat per l'home que va resseguint el penya-segat per la vora de l'aigua del mar. La roca és d'un blanc enlluernador que gairebé deixa cec. És un lloc perfecte per poder contemplar de primera mà i ben a prop aquest racó meravellós de la naturalesa, on es fon el color de l'aigua turquesa amb el blanc intens de la roca.
La llegenda diu que aquest caminet es va realitzar el s.XV per les tropes del rei d'Aragó Alfons el Magnànim, per tal de poder proveir per mar de provisions a la ciutat del setge que estava rebent aleshores.
2. Quedar enlluernat per les platges del voltant de Bonifacio
Aquesta platja el que té més d'espectacular és a l'entorn on es troba, un entorn únic. És poder-te banyar al mar enmig d'aquests penya-segats blancs impressionants. Un cop s'ha baixat a la línia de mar, et pots moure seguint la costa i buscar el millor lloc on banyar-se. No hi ha sorra, i la zona de platja és de roca, encara que de formes arrodonides i per tant confortables.
Per accedir-hi s'ha de deixar el cotxe a la carretera D260 i anar baixant per la part Est seguint un petit caminet de terra. Aquest caminet de baixada va seguint una petita vall entre muntanyes fins arribar a la zona de la costa. Es recomana portar escarpins pel bany i sobretot crema solar ja que el Sol i ulleres de Sol. Els penya-segats al ser tant blancs reboten completament la llum solar fent que fa que quedis enlluernat i amb un dia de Sol et puguis cremar amb molta més facilitat.
També dir que al voltant, hi ha altres zones de bany o platges enmig dels penya-segats com aquesta o molt similars, és una zona per explorar.
3. Recòrrer i banyar-se als gorgs de Purcaraccia
Excursió situada ben bé al mig de la zona interior muntanyosa de Còrcega, just al costat de les impresionants i conegudes Agulles de Bavella (que no vam tenir temps d'anar-hi)
Què dir d'aquesta ruta? El camí no està clarament marcat i no és fàcil de seguir ja que hi ha moltes pedres, en alguns punts ens vam haver d'inventar una mica el camí, la ruta va fent pujada tota l'estona seguint el riu. No és una ruta fàcil ni còmode. Però això si us podem assegurar, val realment molt la pena.
La ruta passa enmig d'un paisatge muntanyós bastant maco, però el que és realment impressionant és el que et trobes just al final de la ruta, els gorgs en forma de piscinetes que el riu va creant just al damunt de la roca granítica. Les basses d'aigua clara i neta es van succeint una rera l'altre seguint riu avall formant llocs ideals per banyar-se i descansar damunt de les roques arrodonides. Un paisatge espectacular que si a sobre aprofites per banyar-t'hi a l'estiu encara tens el doble de satisfacció.
S'ha de tenir en compte que la ruta un cop et trobes els primers gorgs, sembla que sigui díficil continuar riu amunt, però si es busca per on segueix el camí es podrà arribar a la zona que realment val la pena.
La ruta és més o menys 1:30 h per anar, i 1:00 h per tornar, a part de l'estona que estàs als gorgs. A continuació us deixem la ruta que vam seguir més o menys al Wikiloc:
4. Descobrir el Golfo de Porto i les seves platges
El Golfo de Porto és bastant muntanyós i hi ha vàries platges molt maques on poder-s'hi banyar, moltes d'elles de pedres no massa grans.
Bussaglia:
Platja de grans dimensions de pedres, per tant recomanem portar escarpins. L'aigua és molt transparent i es pot veure perfectament el fons a primera línia. El més destacat són les impressionants vistes entre muntanyes tant pel lateral esquerra com per la part frontal a l'altre banda del Golf.
Plage Gradelle:
Vam arribar cap al vespre a aquesta platja, una platja tranquil·la de pedretes. La platja té unes molt bones vistes, les mateixes que la platja Bussaglia. Just a l'altre costat del golf de Porto es veu una serralada muntanyosa on s'ubiquen les famoses "Calanques de Piana". Des de la platja no vam veure la posta de Sol, però si que mentres el Sol anava desapareixent s'anaven il·luminant les muntanyes al davant. Un lloc maco i tranquil.
Plage de Ficaghjola:
Cala petita de sorra fina a prop dels Calanques de Piana. A l'estiu sol estar bastant concorreguda. Per accedir-hi amb vehicle s'ha d'agafar una carretera que va baixant fins a la platja, és molt estreta, fa moltes corbes i va passant just pel costat de penya-segats. La carretera dura uns 10 minuts, la gent que tingui vertigen que s'abstingui perquè la carretera realment impressiona.
Marine de Porto:
Poblet de costa que la seva característica principal són les cases de pedra del passeig principal que dona al mar. Tot i que sembla bastant maco a primera vista, al veure que moltes de les cases són de construcció bastant nova i que hi ha moltes activitats dedicades al turisme desvirtua una mica la primera impressió. Al costat del poble hi ha una gran platja de sorra fina, que no és especialment maca però pot estar bé per relaxar-se.
5. Veure les formacions rocoses de Calanques de Piana
Aquest punt està situat al Golf de Porto i és un dels més coneguts de tota l'illa. Els Calanques de Piana són formacions de roca calcària de colors ataronjats pujats de to, aquestes creen formes molt curioses i inversemblants. El que és molt maco és passar amb cotxe per la carretera que va fent ziga-zaga entre mig d'aquestes roques escarpades, passar-hi a poc a poc i així contemplar el paisatge. S'ha de dir que és complicat aturar-se enmig de la carretera per baixar i poder fer fotos ja que no hi ha espais de pàrquing habilitats.
Per aquesta zona dels Calanques de Piana hi ha algunes excursions per fer a peu que han de ser molt maques, però per falta de temps nosaltres no en vam fer cap.
6. Recórrer per carretera el Cap Corse i les cales de la seva costa Oest
Si es vol venir al cap Corse i poder gaudirr-lo ha de ser amb vehicle propi. El millor que es pot fer és anar seguint la carretera que voreja el cap, contemplar les vistes i anar-se aturant a les innombrables platges verges i cales que et vas trobant en el recorregut. Sobretot destacar la costa Oest del cap, una costa més abrupta i on la carretera transcorre per penya-segats molt espectaculars, la gent que té vertigen potser li costarà més gaudir d'aquest interessant paisatge.
Plage a Anse d'Aliso
Cala petita totalment verge,sense cap tipus d'equipament. Un lloc idílic per veure tranquil·lament la posta de Sol a l'estiu i relaxar-se.
Plage d'Albo
Platja maca de grans dimensions de pedres petites de color gris fosc. El que fa especial la platja és la torra de pedra ubicada al cap de l'extrem Sud de la platja.
Plage de Nonza
Platja molt maca de sorra grisa que es veu des del poble de Nonza. Ens va estranyar que en ple estiu no hi hagués ni una persona a la platja, vam investigar i vam llegir que l'accés a la platja està restringit, degut a que antigament a la zona hi havia una fàbrica d'amiant que va contaminar aquest bonic racó. Però, contràriament, també vam trobar altres comentaris que negaven aquesta afirmació i deien que la platja era totalment segura i no presentava cap tipus de problema.
Plage de Tamarone
Platja situada al Nord del Cap Corse. És una platja bastant gran i un bon lloc on relaxar-se ja que es troba en mig de la verge natura. Hi ha un petit "xiringitu" fet de fusta. Quan hi vam anar hi havien bastantes algues a la sorra de la platja.
7. Banyar-se a les aigües cristal·lines de les platges de sorra blanca
A Còrcega hi ha platges de tot tipus, entre d'altres n'hi ha vàries de sorra fina molt blanca i aigua totalment cristal·lina. Algunes d'aquestes platges que vam anar són:
Plage de Cupabia
Platja de grans dimensions de sorra molt fina blanca. Això provoca que l'aigua tingui un color blau turquesa molt intens. Si busqueu platges d'aigua cristal·lina, aquesta és una bona candidata.
Plage de Roccapina
Platja de grans dimensions de sorra finíssima d'un blanc intens, només trencat per algunes restes d'algues a la sorra. L'aigua era completament transparent i és de les platges amb l'aigua més turquesa que vam anar.
Per arribar-hi s'ha de seguir un camí de terra una mica llarg i al arribar a la platja no hi ha pàrquings clarament habilitats, s'ha d'anar aparcant en mig del bosc de vegetació baixa de darrera de la platja.
Plage de l'Ostriconi
Platja de grans dimensions de sorra blanca i aigua turquesa.
8. Visitar els "minis" poblets rurals de Sartène, Pigna, Nonza i Erbalunga.
Sartène
Poblet petit amb encant. Està situat just damunt d'una gran roca i totes les edificacions són de pedra molt autèntiques. Un poble amb carrerons estrets i amb escales que conserva l'autenticitat històrica del lloc. A la placeta cèntrica del poble hi trobem restaurants i bars. Pels carrerons cèntrics hi ha algunes botiguetes de souvenirs.
Pigna
Poblet molt petit ubicat a la vessant d'una muntanya, el poble mira en direcció al mar des de la llunyanía. Hi ha uns 2 o 3 bars "chill-out" ubicats estratègicament perquè es vegi perfectament com el Sol es pont pel mar. Nosaltres vam anar a un dels bars i ens van dir que si no teníem reserva feta només podíem prendre una cervesa a la barra, i per suposat que no era barata. Això sí, aquell moment d'estar al poblet tranquils amb la posta de Sol va valdre la pena
Nonza
Poblet molt petit situat al Cap Corse a dalt d'un turó just damunt del Mar Mediterrani. El que és maco és veure on està situat, perquè el poblet és molt i molt petit i es veu molt ràpid. Des d'aquí dalt hi ha unes bones vistes de la platja gris de Nonza.
Erbalunga
Poblet petit i maco situat al Cap Corse, el seu casc antic s'endinsa mar endins. Aquest poble ja ens mostra la decadència i descuit d'alguns dels edificis que hi ha als pobles i ciutats de Còrcega.
9. Fer excursions de muntanya a l'interior de l'illa
Còrcega és una illa de mar i muntanya. Cap a l'interior de la illa hi ha la part més muntanyosa amb algunes rutes per fer conegudes i molt maques. Entre d'altres destaca l'excursió a les Aiguilles de Bavella però que per falta de temps nosaltres no vam fer. On sí vam anar va ser a la cascada Piscia di Gallo.
Piscia di Gallo
Petita excursió per anar a veure la casada "Piscia di Gallo". Es tracta d'una cascada no molt ample però sí bastant alta, la casacada és bastant maca i l'entorn interessant.
La ruta no és gaire llarga, 2 hores en total, entre anar i tornar. El primer tros es passa enmig d'un bosc de pins molt atapeïts i tot seguit es va seguint un petit rierol que passa enmig de les roques. S'ha de tenir en compte que l'últim tram de camí per anar a veure la cascada és complicat, baixa molt dret i el camí és de pedres, i degut a la humitat del lloc poden relliscar. Si es vigila es pot fer sense masses problemes.
A continuació pengem l'enllaç de la ruta que vam trobar. nosaltres, però vam deixar el cotxe a la mateixa carretera D368 un tram més al sud del que marca la ruta del Wikiloc, d'aquesta manera t'estalvies un tros de camí.
10. Recòrrer tota l'illa per la carretera amb vehicle per la costa Oest.
A bona part de la costa Oest de l'illa hi transcórrer una carretera molt maca que passa a prop de penya-segats amb vistes panoràmiques impressionants sobre el mar i la costa. En aquesta carretera vas descobrint platges i cales molt maques, algunes de fàcil accés i d'altres més difícil. Entre moltes cales i platges vam trobar també la Plage di Fango.
Plage di Fango
Aquesta platja ubicada al costat del poble Galéria, és de grans dimensions i es troba a la desembocadura d'un riu. Té dos trets distintius. Un és que la platja està formada per pedretes petites de colors terrosos i vermellosos, i l'altre és que mirant des de dins del mar cap a la platja, de fons es pot percebre la serralada muntanyosa del centre de l'illa.
Per accedir a la platja s'ha d'aparcar al vessant esquerra de la platja al costat de la carretera, i caminar uns 5-10 minuts seguint la costa cap al nord.
11. Contemplar la decadència d'algunes zones de la capital, Bastia
La part més maca de la capital de Còrsega és la que es desenvolupa al voltant del vell port de Bàstia. És la típica imatge de la ciutat i la que la fa més característica. Es tracta d'una ciutat on al centre hi ha molta vida i molts restaurants on menjar bon peix.
Un tret molt distintiu de la ciutat són els grans edificis literalment "fets pols" que hi ha arreu de la ciutat. Uns grans edificis molt descuidats que en alguns casos sembla que hagin de caure a trossos.
La ciutat és el punt de partida i d'arribada de la majoria de ferrys a l'illa.
COMENTARIS
Si tens algun dubte o comentari sobre aquest viatge, deixa'l a continuació i intentarem resoldre'l: