BRETANYA, FRANÇA
MAPA
VÍDEO RESUM (properament)
FITXA
RUTA I DIES
Aquest viatge per la Bretanya francesa el vam fer l’Agost del 2021 amb furgoneta, ja sense restriccions per la pandèmia del Covid. En un principi volíem visitar durant 11 dies conjuntament Normandia i la Bretanya, però un cop vam anar mirant més detalladament el que volíem veure i la nostra ruta vam adonar-nos que no ens sobrarien pas dies! Així que ens vam quedar només amb la Bretanya. La Bretanya és la terra dels fars, ja que la costa té una orografia molt accidentada i en algunes zones hi ha moltes illetes, entrants i sortints. També és la terra de l’Astèrix i Obèlix, on aquest últim sembla que hagués deixat menhirs repartits gairebé per tot el territori. També hi trobem vestigis de la Primera i Segona Guerra Mundial amb búnquers i forts distribuïts pel llarg de la costa que han acabat abandonats i en ruïnes.
A la Bretanya l’arquitectura tradicional té un mateix estil, cases amb murs gruixuts de pedra tallada, amb cobertes fortament inclinades i algunes ben decorades amb flors. També trobem algunes cases amb murs d’entramat de fusta. Aquesta arquitectura es va repetint al llarg de tot el territori donant una forta harmonia al conjunt. A la Bretanya no hi trobarem paisatges de muntanya, amb llacs ni cascades, però si una regió amb una costa molt variada i interessant i uns pobles típics amb molt d’encant. En aquest mateix viatge també podreu visitar el famosíssim Mont Saint-Michel, que tot i que ja està a Normandia, està tocant a la Bretanya i de ben segur que hi voldreu fer una parada.
Dia 1: Catalunya – Rochefort en Terre
Dia 2: Rochefort-en-Terre - Josselin – Vannes
Dia 3: Carnac – Auray – Locronan
Dia 4: Crozon (Fort des Capucins – Plage de Pen Hat – Pen Hir Point)
Dia 5: Crozon (Pointe de Dinan – Plage de l'ile Vierge) - Le Phare du Petit Minou - Phare Saint-Mathieu
Dia 6: Phare de l'Île Vierge – Kerlouan (Plage Boutrouilles - Plage Nodeven Ruduloc - Corps de Garde, Meneham)
Dia 7: Costa de Granit Rosa - Maison du Gouffre - Tréguier
Dia 8: Île-de-Bréhat - Abadía de Beauport
Dia 9: Fort la Latte - Phare Du Cap Frehel – Saint Malo
Dia 10: Dinan - Dol-de-Bretagne - Menhir de Champ-Dolent – Combourg
Dia 11: Mont Saint-Michel
Dia 12: Fougères – Vitré – Catalunya
INFORMACIÓ GENERAL
Alguns dels aspectes a tenir en compte per viatjar a la Bretanya són:
-
En aquest viatge es visita molt la costa, i és veritat que en algunes zones de la Bretanya l’efecte de les marees fa canviar radicalment el paisatge. Al visitar certs llocs sobretot la costa Nord-Est de la Bretanya va bé tenir-ho en compte. Nosaltres ho vam trobar especialment notori al Mont Saint-Michel, a la Île-de-Bréhat i a la Maison du Gouffre, en tots aquests llocs amb una marea més alta hauríem gaudit més de l’entorn. A continuació us passem un enllaç on indica l’estat de les marees al Mont Saint Michel, i que també serveix per tota aquesta costa Nord Est de la Bretanya:
https://www.ot-montsaintmichel.com/es/horarios-de-las-mareas/
-
A la Bretanya hi ha algunes illes conegudes per visitar, com la illa d’Ouessant (la illa dels fars) la illa de Belle-Ile-en-Mer (illa amb platges per banyar-se) o la illa de Bréhat (petita illa sense vehicles i amb un paisatge d’infinitat de mini illetes al voltant). Nosaltres només vam visitar aquesta última, tot i que de ben segur que les altres també són molt interessants. En cas que vulgueu visitar-les, al mapa trobareu una breu informació de cada illa per saber de quina població s’han d’agafar els barcos per poder visitar-les.
-
A Itàlia les pizzes, i a la Bretanya les creps o galettes bretones. A gairebé tots els llocs on busqueu lloc per menjar trobareu que fan aquestes creps salades. Unes creps de blat de fajol on s’hi posen ingredients al seu interior similars a les de les pizzes. D’aquesta manera es pot fer un àpat a fora bé de preu, també és veritat que no atipen tant com les pizzes ja que el blat de fajol és més lleuger i la massa més fina. Així que bon profit! Perquè de ben segur que en menjareu bastantes en el vostre viatge! I ja veureu que estan boníssimes!
-
Si visiteu l’arxipèlag de Crozon amb la seva costa i platges, és una de les millors zones de la Bretanya on poder-se banyar al mar si el temps acompanya. Això fa que sigui una zona bastant turística i ens va costar horrors trobar un càmping on poder dormir. Així que si voleu anar per aquesta zona en temporada alta us recomanem que us hàgiu pogut mirar l’allotjament amb antelació.
-
La veritat és que França com a país ja tots el coneixeu bastant i no hi ha massa res d’especial a destacar. Els horaris son més aviat que Espanya sobretot per menjar i horaris de supermercats, els àpats fora de restaurant son més cars que Espanya, és un país que està molt ben preparat en tema càmpings i àrees d’estacionament per autocaravanes tot i que algunes són de pagament.
TRANSPORT
-
En aquest viatge al visitar diferents punts de la costa i pobles petits repartits pel territori es fa indispensable disposar de vehicle propi.
-
La majoria de les carreteres per arribar als destins són secundàries, però es troben en general en molt bon estat. No vam trobar especialment cues en cap dels destins. La Bretanya és un lloc turístic però no de manera exagerada, així que es pot gaudir bé dels llocs sense sentir-se sobrepassat per la gentada. El Mont Saint-Michel i Saint Malo serien l’excepció perquè allà si que hi ha molt de turisme.
-
Com hem dit anteriorment, França és un país on es viatja molt amb autocaravana, per tant està molt ben preparat. Hi ha moltes àrees per autocaravanes i llocs on poder dormir, és veritat que algunes d’aquestes són de pagament però no totes. També hi ha molts càmpings ben equipats. Per tant si aneu amb furgoneta o autocaravana com vam fer nosaltres és un viatge on no tindreu absolutament cap problema.
CLIMA I ÈPOCA
-
Nosaltres vam viatjar a la Bretanya en ple estiu, a l’Agost i hi vam trobar dos climes totalment diferenciats. A la costa Nord de la Bretanya el clima era més humit i fresc. On les pluges eren més freqüents i on no vam veure gaires estones el Sol, la veritat és que no ens vam treure el jersei en gaires moments. En canvi a la costa Sud de la Bretanya vam tenir temperatures més càlides i més estones de Sol. A la costa de Crozon és un lloc típic on poder-se banyar a les seves platges.
-
Com que us trobareu un clima canviant depenent del dia i de la zona s’ha d’estar preparat per tot, estones amb més fred, d’altres de pluja i alguns dies també de forta calor on us voldreu banyar al mar. Un pack complet que fa que per preparar-se la roba de la maleta no sigui del tot senzill ja que t’has d’endur una mica de tot.
ELS 29 LLOCS IMPRESCINDIBLES
Què veure a la Bretanya francesa? Quins llocs visitar?
Si esteu pensant en viatjar a la Bretanya francesa, a continuació citem els llocs més destacats, imprescindibles, que ens van agradar més del nostre viatge. Les principals ciutats, els pobles més bonics i sobretot els millors paisatges que vam veure de la zona. Aquests són els "musts" que no us podeu perdre!
1. Veure la posta de Sol al Phare Saint-Mathieu
L'enton del far de Saint-Mathieu és un indret totalment únic. Just al costat de les ruïnes de l'important Abadia de Fineterre, hi trobem que s'aixeca l'enorme far de Saint-Mathieu. Una combinació molt curiosa que al principi xoca, però un cop passeges per la zona i et vas impregnant de la tranquil·litat del lloc i de les vistes, t'adones que et trobes davant un lloc molt especial.
El far, és el típic far que sembla extret d'un icona, i que tot infant dibuixaria, un far alt i prim amb el cap d'un color vermell llampant. Les ruïnes de l'Abadia estan oberteres i no s'ha de pagar per entrar-hi, a la zona on hi havia l'antiga església s'aixeca l'estructura alta de la nau que et fa imaginar la dimensió i d'importància del lloc. Tot aquest còctel es situa damunt d'un cap amb unes vistes privilegiades damunt del mar. També és un bon lloc on poder veure la posta de Sol.
2. Descobrir tots els racons de Rochefort-en-Terre
Poble petit medieval molt turístic que ens va agradar molt. Tot i no ser un poble gaire gran, si que hi ha diferents racons separats entre ells molt interessants i bonics, com per exemple la Plaça du Puit, és la plaça del centre del poble que està molt ben conservada amb les façanes de les cases molt boniques. Llavors trobem el Chateau de Rochefort i la petita Chapelle Siant Jean, aquests es troben enmig de natura i jardins molt macos que sembla ben bé que hàgim sortit del poble. També és maca l'església del poble i per descomptat els carrers del centre que estan molt florits i ben ornamentats.
3. Maravellar-se amb el famosíssim Mont Saint-Michel (Normandia)
Segur que tots heu vist fotos espectaculars del Mont Saint Michel, i és que realment aquest lloc és totalment únic. Un lloc molt molt especial!! No es troba a la Bretanya sinó a Normandía, però està gairebé a la frontera entre les dues regions.
El Mont Saint Michel és un petit poble medieval emmurallat construit al damunt d'un petit turó de roca enmig de platges quilomètriques degut a les fortes marees. Just al punt més alt hi ha una abadia que es va construir al segle X per benedictins i és la cirereta del pastís. l'Abadia es pot visitar per 11€ (2023) i s'han de comprar entrades amb antelació i ho podeu seguint l'enllaç:
https://tickets.monuments-nationaux.fr/es-ES/productos-sesiones
L'Abadia és molt espectacular, per la dimensió de l'església construida al punt més alt, i la quantitat de sales i passadissos que s'hi troben just al voltant i sota l'església. Això sí, és veritat que per visitar-la haureu de pujar un bon tros amunt entre rampes i escales per arribar-hi.
Al ser un lloc tant i tant turístic, fa que sempre hi hagi gent, sobretot en temporada alta. Per tant recomen visitar-ho o ben aviat al matí, o ja a la trada que sempre hi ha menys gent.
Per arribar-hi s'ha d'aparcar a l'entrada del recinte, allà hi ha uns grans pàrquings lògicament de pagament i cars. Des d'allà es pot arribar caminant al Mont Saint Michel, són gairebé 3 km, uns 40 minuts. Però és veritat que la caminada no es fa massa llarga perquè a mida que et vas acostant vas agafant perspectives i de lluny del Mont Saint MIchel i segur que us anireu aturant a fer fotos. Si no es vol caminar tant també hi ha busos que fan aquest trajecte. També es pot arribar a donar una volta per fora per la sorra de les platges quan la marea és baixa per tenir diferents perspectives del complex.
El paisatge del Mont Saint Michel va canviant molt depenent de les marees. Cada dia hi ha 2 vegades marea alta i 2 vegades marea baixa. A més a més, depenent de la lluna i l'època de l'any a vegades durant la marea alta es pot veure el Mont Saint Michel totalment envoltat d'aigua. Això no passa tots els dies ni molt menys. Per tant si voleu saber la millor època per veure el Mont Saint Michel i les seves marees us passem l'enllaç amb la informació:
https://www.ot-montsaintmichel.com/es/horarios-de-las-mareas/
4. Passejar per damunt la muralla de Saint Malo
Quina gentada vam trobar a Saint-Malo! Estava plena de turistes, ara, tot i això, no deixa de ser una ciutat imprescindible. Aquesta ciutat emmurallada és totalment única! Es troba envoltada per mar i platges en gairebé tots els seus costats. Els alts edificis de la ciutat són de pedra i tenen les cobertes inclinades amb unes xemeneies molt grans.
És molt recomendable pujar a dalt de la muralla i donar la volta a la ciutat per dalt, ja que des d'allà es tindrà unes vistes esplèndides de la ciutat, les platges i alguna illa que hi ha. FIns i tot si us fa bon temps podreu banyar-vos ja que les platges estan molt preparades. També és interessant caminar pels carrers del centre on hi ha moltes botigues, restaurants, alts eidifics de pedra i la catedral. També es pot anar caminant cap a l'espigó de "Mole des Noires" des d'allà es té una bona perspectiva de la ciutat.
Una ciutat molt especial i amb molt d'encant, on ens va sobrar una mica de gentada per poder-la gaudir plenament. Vam haver d'aparcar bastant lluny. Tot i això és un destí molt recomanable.
5. Veure el castell de Josselin reflectit al riu
El poble de Josselin destaca sobretot pel seu castell, un castell que mostra 3 majestuoses torres a la riba del riu Oust. Des d'on se'n poden extreure perspectivas molt boniques del castell amb el riu. L'entrada per visitar l'interior del castell i els seus jardins són 11€. Nosaltres no hi vam entrar.
El centre del poble situat just al costat del castell també és molt maco i mereix fer-hi una passejada perquè hi ha carrers i racons molt bonics. Si el temps us acompanya segur que gaudireu molt de la visita a Josselin.
PER SEGUIR LLEGINT CLICA AQUÍ ...
6. Anar en barco a l'Île-de-Bréhat per descobrir la seva costa
Si durant un dia voleu fer una activitat diferent, a la Bretanya hi ha algunes illes conegudes per visitar, com la illa d'Ouessant, la illa de Belle-Ile-en-Mer o la illa de Bréhat. Nosaltres només vam visitar aquesta última, tot i que de ben segur que les altres també són interessants.
Per visitar l'illa de Bréhat has de deixar el cotxe a l'Arcouest i agafar un barco que en 15 minuts et porta fins a l'illa de Brehat, el preu són 11,50€ per persona anar i tornar.
L'illa de Bréhat és relativament petita, així doncs en aquesta illa no hi trobareu carreteres ni cap cotxe, s'ha de visitar l'illa a peu o llogant una bici. Si es vol veure tota l'illa al complet és millor agafar una bici perquè les distàncies de punta a punta són una mica llargues. Tot i això nosaltres ho vam fer a peu, també s'ha de tenir en compte que en temporada alta al haver-hi molta gent fa que els camins principals vagin molt plens de gent i si vas en bici en certs llocs costa poder avançar la gent que va a peu.
L'illa sembla que tingui un aura especial, la vegetació sembla més verda i els colors son més vius, enmig de les típiques casetes de pedra bretones, passejar per l'illa és d'allò més agradable. El que més impresiona de l'illa és l'orografia de la costa, que està plena d'entrants i sortints creant petits caps, platges rocoses, infinites petites illes i molts indrets diferents cada un amb una perspectiva diferent. Si podeu veure una imatge aèrea de l'illa o a vista de drone, és on es pot apreciar més la forma tant peculiar de l'illa. Per remarcar en la seva màxima esplendor aquesta forma és important que la marea sigui alta, ja que es veu molt millor el contorn de la costa. Nosaltres quan hi vam anar la marea era bastant baixa en molta de l'estona que vam estar a l'illa i és veritat que aquest fet va desmillorar bastant les vistes.
En el mapa us marquem algun punt interessant de visitar dins de l'illa.
7. Veure la impressionant muralla i torres del castell de Fougères
El més destacat de Fougères és el seu impressionant castell, que tot i que és veritat que gairebé només se'n conserven les muralles i les torres de defensa, si que es generen unes vistes del poble amb el castell molt interessants.
Nosaltres vam visitar el castell per dins i és interessant perquè et donen una audiogia i et pots imaginar com funcionava i s'estructurava la vida dins d'aquest, també es pot pujar a les torres i a la muralla. Però com que el castell de dins no es conserven gaires construccions, tampoc vam veure molta cosa que no es pogués intuir ja des de fora. El preu de l'entrada són 9€ (2022)
Just a fora del castell, al costat de la Rue de la Pinterie hi ha uns petits jardins una mica elevats des d'on es tenen unes vistes molt interessants del castell.
El casc antic del poble no té massa d'especial però hi ha algun carrer maco aprop de l'església, i allà mateix també hi ha uns jardins molt macos per on passejar.
8. Banyar-se a la Plage de l'ile Vierge
És una platja molt coneguda, i la veritat és que no sembla una platja de la costa de Bretanya, s'assembla més a una típica cala de la Costa Brava o de les Balears. És una platja situada en un entorn molt verge, i per arribar-hi, l'últim tram s'ha de fer a través d'una zona boscosa i molt agradable. Al voltant de la platja, tant en direcció Sud com Nord hi ha un petit camí de ronda des d'on es poden tenir bones vistes sobre d'altres indrets de la costa. La platja és molt maca, així que si fa bon dia és un lloc ideal on banyar-se.
ATENCIÓ INFOMACIÓ IMPORTANT:
La platja és molt maca, sí, però l'accés a aquesta just en els últims 20 metres és bastant complicat. Ja que des del camí de ronda trobem cartells que ens diuen que accedir a la platja està prohibit perquè el camí és perillós, per baixar a la platja en aquest punt hi ha un petit torrent molt estret de terra que has de baixar amb el cul a terra i vigilant per tal de no fer-te mal. És veritat que és més difícil de baixada que de pujada quan es torna. Algunes persones es salten la prohibició, però s'ha d'anar en compte de no fer-se mal i s'ha de ser conscient que no tothom hi podrà arribar-hi. Sinó es fa a través d'aquest punt, l'accés a la platja només es pot fer via mar, amb kayak o barca.
Deixant de banda aquest últim tram difícil, l'excursió per arribar-hi és llargueta. El cotxe s'ha de deixar al poble de Saint-Hernot, i anar caminant uns 25 minuts fins a arribar-hi (1,5 km), s'ha de tenir en compte que durant el camí hi toca bastant el Sol. Si hi aneu, aprofiteu i camineu també una mica pel camí de ronda del costat de la platja per aprofitar i veure les vistes.
El lloc és bonic, però s'ha de valorar si fa falta anar-hi per la dificultat d'accés a la platja i la llargada de l'excursió.
9. Passejar per les platges de Kerlouan
La costa de Kerlouan és d'allò més especial. Des de la platja de Boutrouilles, fins a arribar al Far de Pontusval, tenim un paisatge molt curiós, llargues platges de sorra molt fina i clara, amb moltes moltes roques de formes arrodonies esparcides per les platjes de forma aleatoria. Quan la marea és alta, al haver-hi la sorra tant clara l'aigua agafa uns tons cristal·lins molt macos que si teniu sort i us fa bon temps i calor de ben segur que us voldreu remullar.
Un dels llocs on es pot veure millor aquest paisatge és la platja de Boutroulles. Una platja molt llarga on és molt maco passejar-hi. A nosaltres la veritat és que ens va agradar molt ja que vam trobar que la distribució de les roques en feia un lloc molt curiós.
Per aquí al costat també hi ha altres platges del poble de Kerlouan ben maques on poder gaudir d'aquest entorn, com la Plage Novoden Ruduloc, i la Plage de Menez ham. Just al costat d'aquesta última platja també és interessant visitar la "Corps de Garde - Meneham", una petita construcció col·locada enmig de dos grans roques.
10. Fer el camí de ronda de la costa de Granit Rosa
El camí de ronda que ressegueix la costa de granit rosa de Ploumanac'h és un lloc molt conegut i concorregut. La part del camí de ronda més típica va des de platja de Saint-Guirec resseguint la costa fins a arribar cap a la zona de Pors Rolland. Aquest tros són només uns 1,5 km en un sentit. El cotxe el podeu deixar en un punt mig com en el pàrquing de pagament de "Pointe de granite".
Aquesta costa és molt coneguda pel color del granit rosa-ataronjat intens. La costa està formada per blocs de roca apilades les unes al damunt de les altres com si es tractessin de grans pilotes deformades. En mig del camí hi destaca el far "Phare de Men Ruz" un petit far molt fotogènic al damunt de les roques. Tot i la gran quantitat de gent que hi vam trobar passejant, és un lloc que val la pena. Arribar fins la Plage de Saint Guirec també val la pena perquè la platja és maca i hiha la curiositat que just a la platja hi ha una famosa verge sobre unes petites roques, que depenent de les marees està envoltada d'aigua o de sorra de la platja. En aquesta zona del poble hi ha llocs on poder menjar-hi.
11. Veure l'arquitectura típica de la Bretanya a Locronan
És un dels pobles més coneguts de la Bretanya francesa. Totes les seves casetes són de pedra grisa amb les teulades inclinades, típiques de la Bretanya. Tot el poble està molt ben conservat i tot ell agafa una forta harmonia ja que no hi ha cap element que sobresurti del guió, les cases i els patis estan molt ben decorats amb plantes i flors. La plaça central i l'església són els punts més destacats. El cementiri de darrera de l'església ens va sorprendre per la quantitat de tombes que hi havia d'homes que havien combatut a la primera i segona guerra mundial. El més interessant és perdre's pels carrers ja que el poble és bastant petit.
Quan hi vam anar era una tarda de ple estiu i aquell dia feien un mercat d'artesans. La veritat és que tanta gent i tanta paradeta enmig dels llocs més macos no ens va permetre poder gaudir tant de l'essència del poble.
12. Veure el curiós castell de Vitré
Poble medieval considerat dels més bonics de França. En el centre hi destaca el castell de Vitré que s'hi accedeix a través d'una gran plaça. És un castell que vist des de fora imposa, amb les seves torres de coberta punxaguda i volums de formes diverses de la muralla. El castell no és molt gros però és molt fotogènic. No hi vam entrar a dins per falta de temps i tampoc vam creure que fos imprescindible.
La resta del centre històric és maco per passejar-hi, s'hi troben algunes cases maques i l'Església de Notre-Dame.
13. Anar descobrint la ciutat de Dinan a poc a poc
Aquesta ciutat medieval és molt maca en el seu conjunt, perquè tot i no tenir res en concret de molt espectacular, si que hi ha varis racons bonics que fan del conjunt una ciutat molt agradable d'anar caminant i poder anar descobrint a poc a poc.
Sobretot hi destaca la Plaça des Merciers, amb cases típiques amb l'entramat de fusta, l'Eglise de Saint-Malo, la Basilique Saint-Sauveur, la alta i curiosa torre de Tour de l'Horloge i el Viaduc du Dinan, que vist des de dalt, es pot veure el viaducte i a sota les cases i els carrers al voltant del riu La Rance.
Una ciutat ideal per passejar-hi amb calma, i poder menjar en algun dels establiments que ofereixen tastets de productes locals.
14. Passar pel caminet per arribar fins a Le Phare du Petit Minou
Aquest far és maco, però el que el diferencia de la resta és el caminet per arribar-hi, aquest fa forma de S amb un petit pont incorporat per tal de poder arribar just al cap sortint on s'ubica el far. Un conjunt molt fotogènic que segur que us agradarà.
Just a l'entrada del caminet per accedir al far hi ha un bunker abandonat, però aquest no és de gaire importància.
Per arribar al far s'ha de deixar el cotxe en un pàrquing més amunt a la carretera,
15. Viatjar en el temps a Carnac
Aquí a Caranac es troba el jaciment prehistòric de menhirs i dolmens més gran del món. Fins a gairebé 3.000 menhirs de totes les dimensions es poden veure alineats a la perfecció en extensions de camps. Aquests van ser col·locats per poblacions neolítiques entre els anys 6000 i 2000 a.C. Es creu que la funció d'aquestes grans roques és marcar unes tombes, com si fos un cementiri.
En el poble de Carnac es poden trobar repartides per tot el territori diferents grups de menhirs. Les concentracions més destacades són les de Ménec, Kermario i la de Kerlescan. La primera és la més important, i és on hi ha un edifici amb informació sobre els menhirs "Maison de Megalithes". Nosaltres vam anar a Ménec i a Kermario.
16. Banyar-se a la Plage de Pen Hat a la costa de Crozon
Aquesta immensa platja és de les més conegudes de la península de Crozon. Un lloc ideal per banyar-se si enganxeu un dia assolellat d'estiu. És maco des de la platja (costat dret) veure les roques del cap de Toulinguet situat al Nord amb el far just a la punta. El paisatge del voltant són de plantes baixes que les vam trobar ben florides i que juntament amb el color blau intens de l'aigua feia que veure la platja des d'un punt elevat també fos interessant. Vam pujar amb cotxe al cap de Toulinguet i desrpés també vam fer un tros de camí de ronda ja a dalt del penya segat per la zona Sud on hi ha alguns bunkers des d'on també es tenen bones vistes.
17. Observar l'arc de roca natural a la Pointe de Dinan a Crozon
Aquí es pot fer un camí de ronda fàcil i curt per anar a veure l'Arc de la Pointe de Dinan. És un arc de roca natural que els més atrevits poden passar-hi just per sobre. Quan hi vam anar totes les plantes estaven florides i feien que fos un paisatge molt maco i acolorit. Tot el paisatge durant el camí és bonic ja que es passa a prop del mar i es va veient la costa.
Us passem la ruta que vam trobar a Wikiloc, de gairebé uns 3 km.
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr-34-pointe-de-dinan-by-marcel-25941248
18. Passejar pel centre de la ciutat de Vannes
Ciutat molt maca amb molta vida on gaudireu passejant pels carrers del centre, ja que la ciutat ha conservat varis edificis antics fets de pedra i entramats de fusta. A part dels bonics carrers del centre també hi destaca la Catedral de Saint -Pierre i els Jaridins des Remparts, aquests es troben just a fora de la muralla i es poden veure els jardins amb la muralla i les seves torres de fons.
19. Visitar el poble de Tréguier
Bonic poble medieval típic bretó, de cases de pedra i d'altres amb entramats de fusta pintats. Aquest poble està envoltat per dos rius i és maco per passejar pel centre del poble on hi destaca la gran catedral amb la seva immensa plaça, els carrerons del centre, i també l'entrada del carrer Rue Ernest Renan des del costat del riu Jaudy, aquest últim una de les imatges més conegudes del poble.
20. Notar el pas del temps a l'Abadia de Beauport
Aquesta important Abadia construida al 1202 va ser abandonada al 1790. Avui en dia el que en queda son unes importants ruïnes de les quals la natura se n'ha anat apoderant. Així doncs tenim un espai on la natura i els jardins són protagonistes i on es pot veure els murs i algunes sales de com els monjos vivien a l'Abadia. El més interessant del lloc és aquesta relació entre les ruïnes i la natura.
El preu són 6,5 € per persona (2023). La visita és ràpida i us donen una audioguia.
21. Veure les vistes del cap de Pointe de Pen Hir
Des del cap de Pen Hir, es pot veure Le Tas de Pois, són un grup de 3 illetes altes i rocoses que van marxant mar endins. Es pot fer una volta caminant per tot el cap de Pen Hir i el lloc és interessant per passejar-hi, però el més destacat són aquestes vistes de Le Tas de Pois. El camí per arribar just fins al mirador és una mica rocós tot i que es pot fer fàcilment.
Poc abans d'arribar al cap amb el cotxe, ens trobem uns penya-segats al costat dret (cara Nord) on hi ha diferents búnquers i algun museu de la Guerra Mundial. També és interessant passejar per aquesta zona ja que es tenen bones vistes de la costa.
22. Passejar al voltant del Phare Du Cap Frehel
Des d'aquest cap, no és que hi hagi unes vistes molt impressionants, però el far de 33 m d'altura construit al 1950 li dona un tret distintiu. Al voltant del far hi vam trobar moltes plantes baixes ben florides, amb flors grogues i violetes que completaven un paisatge d'alló més bonic.
El més interessant és donar una volta al voltant del far i gaudir de l'entorn i la seva vegetació.
23. Caminar pels prats del castell de Cambourg
Petit poble medieval on el que destaca més és el seu castell. El castell té forma típica de conte, petit, alt, amb 4 torres, una a cada un dels angles de la planta quadrada. Nosaltres vam visitar el castell per fora, que et permet entrar a la zona dels extensos prats del voltant del castell, el preu són uns 5 €. També es pot fer la visita guiada a l'interior del castell per uns 12€.
El poble no té massa res a destacar, però si es va a l'altre costat del llac "Lac tranquile" per veure la silueta de les teulades del poble amb el castell, s'obtenen unes boniques vistes.
24. Contemplar l'impressionant Menhir de Champ-Dolent
És un Menhir realment molt gran! El segon més gran de la Bretanya amb una altura de 9,5 m. Aquest menhir del Neolític segurament devia ser un dels preferits de l'Obèlix.
L'entorn del Menhir ajuda a que aquest destaqui per sobre de tot, ja que es troba enmig d'una zona ben plana amb camps de blat, fent que el Menhir s'aixequi de manera imponent.
25. Anar a veure el Fort la Latte
La fortalesa la Latte es troba en un entorn molt privilegiat. Es situa just en un petit cap que es fica mar endins, ocupant-ne tota la seva superfície i on la muralla en va seguint el perímetre.
El preu per la visita interior és de 7,5€. Nosaltres no hi vam entrar a dins, però vam baixar just fins a la platja que hi ha al Sud de la fortalesa per tenir-hi unes boniques vistes del fort amb el mar. És veritat que l'últim tros del camí per accedir a la platja no era del tot senzill.
26. Investigar les ruïnes del fort des Capucins
El fort dels Capucins es situa just tocant el mar, ocupant al complet una petita península que per accedir-hi s'ha de travessar un petit pont. El fort es troba en estat ruinós i en sí no té res d'especial tot i que s'hi pot entrar i investigar les ruïnes ja que estan abandonades i obertes a tothom. El que relament és interessant del lloc és la ubicació del fort i l'entorn on es troba.
Per accedir al fort s'ha de fer a través d'un camí que en algun tram no és del tot senzill. Si es va en compte no hi ha masses problemes, però s'ha de vigilar en algun punt.
27. Anar a veure la Maison du Gouffre
És ben veritat que el paisatge de la costa de la Bretanya canvia radicalment segons les marees, si és alta o baixa i depenent de l'època de l'any. I aquest punt no és una excepció.
Vam venir-hi havent vist imatges de la coneguda casa enmig de les dues grans roques reflexades a l'aigua. Però quan hi vam arribar el temps no acompanyava, hi havia dos cotxes aparcats davant la casa que desmereixien totalment el lloc, i a sobre la bassa que s'emplenava amb les marees estava bastant seca, així que ens vam emportar una bona decepció.
Tot i això hem de reconèixer que des d'aquí mateix també es pot fer una petita volta de 10 minuts per la costa de l'Oest, i es pot veure unes vistes interessants. No és que sigui res espectacular però si s'hi va val la pena anar-les a veure.
28. Veure les vistes des de la costa del Phare de l'Île Vierge
Des d'aquest indret de la costa es pot veure bé l'illa Vierge amb el seu impressionant far. Al ser una illa tant plana i petita i el far tant alt i majestuós, fa que aquest destaqui molt i realment és impressionant. És veritat que des d'aquí només s'hi tenen vistes de l'illa i tampoc hi ha massa res més per veure ni per fer a part de fer una foto amb zoom del far. També existeix la opció d'anar a vistar l'illa amb un barco però no ho vam fer i creiem que segurament no és necessari.
29. Visitar el poble de Dol-de-Bretagne
Aquest poblet medieval no és dels més macos que vam veure durant el viatge, però si es passa a prop pot estar bé fer-hi una petita parada.
Sobretot destaquen les façanes de les cases del carrer Rue des Stuarts, aquestes cases típiques mostren l'estructura de tarima de fusta i fan un carrer ben acolorit. És veritat que al ser un carrer transitat i on hi aparquen cotxes fa que li resti encant. Des d'aquest carrer es pot anar caminant fins a la Catedral passant per d'altres carrers interessants. La catedral és molt grossa i imponent per la dimensió del poble.
COMENTARIS
Si tens algun dubte o comentari sobre aquest viatge, deixa'l a continuació i intentarem resoldre'l: